Haber

AK Parti’li Gücüyener’den Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin hizmetlerinin pahalı olduğu eleştirisi

AK Parti Eskişehir Lokal İdareler Lideri Pınar Turhanoğlu Gücüyener, Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin kamuyu ziyana uğratacak uygulamalarının bulunduğunu argüman etti.

Gücüyener, yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin plansızlığı yüzünden Eskişehirli vatandaşların etraf vilayetlerdeki belediyelere nazaran çok daha kıymetli hizmet aldığını öne sürdü.

Sayıştay raporlarından örnekler vererek açıklamasını sürdüren Gücüyener, şu sözleri kullandı:

“Rapor gösteriyor ki belediyeyi, münasebetiyle kamuyu ziyana uğratan iş ve süreçler daima tekrarlanıyor. Kamu kaynaklarına sahip çıkılmıyor. Belediye tarafından tramvay uzatma, temas ve ek depo çizgileri için ek elektromekanik sistem elemanları imal işinde evvel yüzde 34 ‘iş eksilişi’ sonra yüzde 54 ‘iş artışı’ nedeniyle projesinden farklı yeni bir iş oluşmasına, böylelikle rekabete sunulmadan fiyat belirlenmesi sonucuna yol açılmış. Büyükşehir Belediyesi hem hukuka ters iş yapıyor hem de Eskişehirlilerin değerliye hizmet almasına sebep oluyor. Raporu inceleyecek olursak, ‘Yapım işinin iş artışları ile projesinden farklı bir hale getirildiği, mukayeseli hesap yapılmadan iş artışı ve yeni birim fiyat onaylarının verildiği tespit edilmiştir’ cümlesi ile Sayıştay özetle daha ucuza yaptırabilecek işin daha değerliye yapıldığını Büyükşehir’e söylüyor.

Ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından taşıt bakım-onarım giderlerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen temel ihale yordamları olan açık ihale adabı ve belirli istekliler ortasında ihale metodu ile ihale edilmesi gerekirken kısımlara bölerek direkt teminle gerçekleştirildiği tespit edilmiş. Yani açık ihale ile en uygun bedele yapılabilecek işler için dahi ihale yapılmamış.”

Pınar Turhanoğlu Gücüyener, yapılan incelemelerde belediyede doğrudan temin ile gerçekleştirilen satın alma işlemlerinin Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) kaydedilmediğinin de görüldüğünü aktardı.

EKAP’ın, kamu ihalelerinin tüm kamuoyu tarafından şeffaf olarak takip edilmesini sağlayan sistem olduğunu vurgulayan Gücüyener, şunları kaydetti:

“İhalesiz yapılan harcamaları EKAP sistemine kaydetmezseniz kamuoyundan saklamış olursunuz. Belediye şirketlerine 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 26’ncı unsuru uyarınca devredilen yerlerin, şirketler tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kararlarına karşıt olarak alt kiracılara kiralandığı tespit edilmiş. Büyükşehir Belediyesi, ihaleye çıkıp önemli gelir elde edebileceği mülkleri tekrar kendi belediye şirketlerine ihalesiz veriyor. Belediye şirketleri de yeniden ihalesiz diğerlerine devrediyor. 23 yıldır birebir belediye liderinin yönettiği, 4 milyar lira bütçeli bir belediyede birebir yanlışların daima yapılmasını rastlantısal olarak kıymetlendirilmesi mümkün değil. Eskişehir halkı da bu usulsüzlükler yüzünden mağdur ediliyor ve değerliye hizmet alıyor. Akıl alır üzere değil.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu