Haber

BM, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı feshetmesinden sonra gemilere güvenlik garantisi sağlayamayacağını söyledi

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı feshetmesinin ardından savaş bölgesinde hareket eden gemilere güvenlik garantisi veremeyeceğini bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve gübresini dünya pazarına ulaştırmak için çabalarını sürdüreceğinin altını çizen Dujarric, “Gıda konusu Genel Sekreter için göz ardı edilemeyecek kadar önemli.” söz konusu.

Rusya’nın gemileri hedef alma ihtimaline ilişkin tahıl ihracatı konusunda farklı fikirlerin gündeme geldiğine işaret eden Dujarric, “Burası bir savaş alanı. Kimse Genel Sekreter’den güvenlik teminatı talep edemez.” ifadesini kullandı.

Ortak Koordinasyon Merkezi personelinin istişarelerde bulunmak üzere İstanbul’da kalmaya devam ettiğine işaret eden Dujarric, “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ve Rusya ile imzalanan mutabakat zaptı hedeflerine bağlı kalmaya devam ediyoruz” dedi. dedi.

Dujarric, mutabakat zaptı kapsamında Rusya’nın taleplerine ilişkin olarak, Guterres’in şu ana kadar gerekli çabayı gösterdiğinin ancak bankacılık kuralları ya da sigorta piyasası gibi farklı konuları kontrol etmediğinin altını çizerek, “Bizim görevimiz kapıları çalmak. serserilerin ve biz bunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.” bir açıklama yaptı.

tahıl koridoru anlaşması

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzaladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin yaptığı açıklamada, “Tahıl koridoru anlaşması fiilen sona erdi, durduruldu. İlgili kurallar hayata geçer geçmez Rusya derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Rusya ile ilgili anlaşmanın bir kısmı yerine getirilmedi.” kelimeleri kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu