Haber

Çin’in güneş gözlem uydusu “Kuafu-1” ilk verilerini iletti

Çin’in ekimde uzaya yolladığı güneş gözlem uydusu Kuafu-1’in, Dünya’ya ilk verileri ilettiği bildirildi.

Şinhua’nın haberine nazaran, Çin Bilimler Akademisi tarafından yürütülen projenin operasyonundan sorumlu baş bilim insanı Gan Veyçun, uydunun bugün sabah saatlerinde 11 Kasım’da güneş patlamasının X-ışınıyla kaydettiği imajlarını ilettiğini açıkladı.

İmajların uydunun katı X-Işını görüntüleyicisi (HXI) tarafından kaydedildiğini ifade eden Gan, halen deneme aşamasında olmasına rağmen imaj kalitesinin mükemmele yakın olduğunu, patlamanın detaylarının ve Güneş’in yapısındaki inceliklerin gözlenebildiğini belirtti.

“Kuafu-1” ismiyle anılan İleri Uzay Güneş Gözlemevi (ASO-S) uydusu 9 Ekim’de uzaya fırlatılmıştı.

Güneş Eşzamanlı Yer Yörüngesi’nde konumlanan uydu, Dünya’nın Güneş’in etrafındaki dönüşüne koşut hareket etmesi sayesinde, geceleri Güneş’i göremeyen yer teleskoplarının aksine yılın büyük bölümünde 24 saat gözlem yapma kapasitesine sahip bulunuyor.

Adını Çin mitolojisinde güneşi kovalayan devden alan uydunun, Güneş’in manyetik alanı ile patlamalar ve korona katmanındaki kütle atımı ortasındaki nedensellik münasebetinin araştırılmasına katkı sağlayacak müşahede bilgileri sağlaması amaçlanıyor.

Uydunun günde ortalama 500 gigabayt büyüklüğündeki bilgiyi Pekin, Sanya ve Kaşgar’daki yer istasyonlarına iletmesi, bu verilerin Nancing şehrindeki Mor Dağ Gözlemevi’nde birleştirilerek işlenmesi planlanıyor.

Bir tam-disk manyetograf (FMG), Lyman-Alfa spektrumunda müşahede yapan bir teleskop (LST) ve bir katı X-Işını görüntüleyici (HXI) taşıyan 888 kiloluk uydunun keşif faaliyetini en az 4 yıl sürdürmesi hedefleniyor.

Çin, birinci güneş müşahede uydusu “Şihı”yı, 14 Ekim 2021’de uzaya göndermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu