Cumartesi Anneleri’ne yine polis müdahalesi
İstanbul Taksim’deki Galatasaray Meydanı’nda her hafta kayıp yakınları için oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin 943. hafta mitingine de polis müdahale etti.
Eş Genel Başkanı’nın da aralarında bulunduğu kayıp yakınları ve hak savunucularından Mikail Kırbayır, İrfan Alım, Maside Ocak, Sebla Arcan, Besna Tosun, Ali Tosun, Ali Ocak, Hanım Tosun, Yasemin Bektaş, Aylin Tekiner, İkbal Eren İnsan Hakları Derneği Eren Keskin, Setenay Yarıcı, Hanife Yıldız, Leman Yurtsever ve Nuray Mütercim gözaltına alındı. Cumartesi Anneleri, tutukluların serbest bırakıldığını sosyal medya hesabından duyurdu.
Cumartesi Anneleri, yapmak istedikleri basın açıklamasının Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına rağmen polis tarafından engellenmesine, kayıp yakınları ve hak savunucularının gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
“Bugün bayram… Gözaltında kaybettiğimiz sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfilleri, kayıplarımızın simgesi haline gelen Galatasaray Meydanı’na bırakmak için Galatasaray’da bir mekana geldik. ” dedi Cumartesi Anneleri, “ Gözaltında kaybolan sevdiklerimizin akıbetlerinin ortaya çıkarılması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle başlattığımız barışçıl eylemimiz, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen engellendi. Gözaltına alındık” dedi.
AYM’nin kararını hatırlatan Cumartesi Anneleri, “Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemin hukuka uygun olduğunu AYM bildirdi. Buna rağmen gözaltına alındık. Aramaktan vazgeçmiyoruz. Kayıp insanlarımızdan da Galatasaray’dan da vazgeçmiyoruz.” Cumartesi Anneleri, “barışçıl protesto” hakkının engellenemeyeceğini vurguladı.
Cumartesi Anneleri’ne yönelik polis müdahalesine İnsan Hakları Derneği (İHD) de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. İHD, yaptığı paylaşımda Anayasa Mahkemesi’nin kararına da işaret ederek, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı herkes için bağlayıcıdır” dedi.
Anayasa Mahkemesi ne karar verdi?
Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’deki 700’üncü buluşmasında kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sonucu gözaltına alınanlar arasında yer alan kayıp yakını Maside Ocak, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) kişisel başvuruda bulundu.
Ocak ayında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına “hukuka aykırı olarak ve orantısız güç kullanarak” müdahale eden kolluk kuvvetleri ve amirleri tarafından yapılan yanlış duyuruya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararı Cumhuriyet savcılığının ardından bu karara karşı yapılan itirazda bulunuldu. İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından kesin olarak reddedilince 19 Haziran 2019’da Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Anayasa Mahkemesi, 16 Kasım 2022 tarihli kararında yaptığı inceleme sonucunda “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının” ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, “kötü muamele yasağı”nın ihlal edilmiş olması halinde, “iddianın açıkça asılsız olduğu” gerekçesiyle başvurunun kabul edilemez olduğuna karar verdi. Karar 23 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
DW/JD, CO
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?
sileajans.xyz