Yaşam

Sanatın İnsanları Harekete Geçirme Misyonu: Propaganda Sanatı

Sanat gibi günlük hayatımızın bir modülü haline gelen siyaset, televizyon parodilerinden çizgi filmlere kadar her zaman yaratıcılık ve eleştiri için bir ilham kaynağı olmuştur.

Yaratıcılığın, ifadenin ve özgür iradenin beşiği olan sanat, sanatçıların gündelik hayatın acımasızlığını ya da hoşluğunu gösterirken, memnuniyetsizliklerini, gelecekle ilgili isteklerini dile getirmelerine ve statükoyu eleştirmelerine hizmet etmiştir. Sanat sadece insanların estetik ve hoşluk algılarına etki etmez, aynı zamanda duygu ve düşüncelerin ifade edilmesinde, fikirlerin yayılmasında ve insanları etkilemede rol oynar. Sanat, insanları değişim yaratanlar olmaları için güçlendirebilir ve güçlendirebilir. Sanat, adaletsizlikleri vurgulamak için kullanılabilir, ancak tüm sanatlar dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi ve statükoyu değiştirmeyi amaçlamaz. Bazen sanatçılardan güncel siyasi ve ideolojik görüşleri destekleyen eserler üretmeleri istenebilir. Bu tür politik sanata propaganda sanatı denir.

Propaganda sanatı, fotoğraf, heykel, kamusal sanat gibi pek çok biçim alabilir.

Çizim: Madeni Paralarınız Sizde Kalsın, Bozukluk İstiyorum, Banksy

Bu tür sanat, bir amacı destekleyen ve/veya zıt bir amaca zarar veren fikirlerin yayılması yoluyla gerçekliği çarpıtmak için kullanılabilir. Tarih boyunca politikacılar, sanatı seçmenlerle etkileşimde bulunmak ve onlarla ilişki kurmak için bir araç olarak kullandılar. Çünkü sanat, insanları makul bir amaç etrafında organize etmek için kullanılabilir. Popüler müziğin bu amaçla siyasi kampanyalarda kullanılması en yaygın örneklerden biridir. Geçmişe baktığımızda aklımıza gelen en çarpıcı örnekler Nazi Almanyası’dır ve sinema, Nazilerin kullandığı en güçlü sanatsal propaganda araçlarından biriydi.

Sanatçılar, içinde yaşadıkları toplumun çağından ve özelliklerinden etkilenerek, eserlerinde yaşadıkları toplumun siyasi yapısına dair görsellere yer vermişlerdir. savaş ve göç gibi.

Geri dönüşümlü ve çevre dostu malzemelerden sanat yaratabilen, insanları yaklaşan tehlikelere karşı uyarabilen, dikkat etmediğiniz bir konuda farkındalık yaratabilen ve bizi harekete geçirebilen güncel propaganda sanat eserlerinden biridir.

Çoğumuzun bildiği “We Can Do It” duyurusu, J. Howard Miller tarafından 1943 yılında Westinghouse Electric için çalışan kadınlara moral vermek amacıyla yapılmış, ancak günümüzde feminizmi desteklemek amacıyla yeniden gündeme getirilmiştir. güçlü görüşü, bakışı ve sloganıyla sonraki yıllarda tarihin en etkili propaganda örneklerinden biridir.

Çizim: Yapabiliriz, J. Howard Miller

Modern fotoğrafın ilk siyasi eseri olarak kabul edilen tablo, Eugène Delacroix’in “Halka Yol Gösteren Özgürlük” (1830) isimli tablosudur.

Tablo: Halka Yol Gösteren Özgürlük, Eugène Delacroix

Fransız Devrimi kutlamalarını resimleyen Jacques-Louis David, sanat estetiği ile propaganda anlayışını bir araya getirmeyi başaran ilk sanatçılardan biridir.

Tablo: Napolyon, Jacques-Louis David

Ortaçağ döneminde kilisenin gücünü herkese kabul ettirmeyi amaçlayan Katolik Kilisesi, sanatı bir propaganda aracı olarak kullanmanın başarılı bir örneği olarak öne çıkıyor.

Mezopotamya’da yapılan birçok eserde siyasi imgelere rastlanmıştır. hükümdarlar; Duvar fotoğrafları, heykeller ve rölyefler gibi çeşitli sanatsal araçları kullanarak zaferlerini herkese anlatmayı, güç ve egemenliklerini göstermeyi amaçladılar.

Siyasetin çok saf olmadığını düşünenlerdenseniz, siyaset ve sanatın bu kadar iç içe olduğunun farkına varmak aklınıza bazı sorular getiriyor mu? Propaganda sanata bakışımızı değiştirir mi? Sanatın ideolojik bir propaganda aracı olarak kullanılması, sanatın özerkliğini ve özgünlüğünü kaybetmesine neden olur mu?

instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu