Haber

Mimarlar Adıyaman’daki Cam Binanın İki Büyük Depreme Nasıl Dayandığını Anlatıyor

Kahramanmaraş Pazarcık merkezde meydana gelen depremde 10 il büyük yıkım yaşadı. Adıyaman’da yıkılan kentte standartlara uygun olarak inşa edilen Kommagene Kültür Merkezi, depremin şiddetine rağmen ayakta kalmayı başardı.

Mimarlar işin sırrını ortaya çıkardı.

Kahramanmaraş Pazarcık’ta 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen yıkıcı depremde 10 il yerle bir oldu. Adıyaman’da bir bina sağlam kaldı.

2022 yılı Eylül ayında açılışı yapılan Kommagene Kültür Merkezi’nin projesine 2015 yılında başlanmış olup, 2020 yılında inşaatına başlanmıştır.

Deprem standartlarına uygun olarak inşa edilen binanın tasarım ve projelendirme sürecini Mimar Yavuz Özkaya ve Sinan Erbuğ yaptı.

Adıyaman’da 6 ay önce hizmete açılan ve binlerce binanın yıkıldığı Kommagene Kültür Merkezi’nde depremin şiddetine rağmen tek bir camı kırılmadı.

Binanın yapımında görev alan ve nezaret eden TÜMAŞ’lı Mimar Nezih Alataş, binanın depremde hasar görmesini önlemenin püf noktalarını Hürriyet Gazetesi’ne anlattı.

“Bu bina yönetmeliğe uygun yapılmış. Kolonlara konulan demirlere her türlü testi hassasiyetle yaptırdık. Tüm testleri betona yaptırdık ve binanın kaba inşaatını yaptırıp kontrol ettik.

Projenin mimarlarından Özkaya, “Hata oranı sıfıra yakın. Cam giydirme cephedir. İçi betonarmedir. Sarsıntı hesapları ve zemin etütleri tamamen gerçeğe uygun yapılmıştır.”

“Perde duvarları aslında deprem yükünü taşıyacak. Deprem yönetmeliğine göre bunların yüzde 10’u giydirme duvar olmak zorunda. Bunlar da iki yönde konumlandırılmalı.” söz konusu.

Her türlü testten geçmiş bir yapının çökmemesi mümkün demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu